שינויי הרגולציה הקשו על החברה להמשיך לפעול ■ בהודעה שהוציאה החברה ללקוחות נמסר כי הם מתבקשים למשוך את יתרת הזכות הקיימת בחשבון שלהם
חברת האופציות הבינאריות, Banc De Binary, החליטה לסגור את פעילותה. זהו צעד לא שגרתי עבור חברה שפועלת בכ-100 מדינות – וגלגלה מחזור הכנסות שנתי בשנת 2014 של כ–100 מיליון שקל (על פי אתר BDI).
בהודעה שיצאה לכלל הלקוחות נכתב: “ברצוננו להודיע לכם כי Banc De Binary החליטה להפסיק לפעול באזורכם, עקב אילוצים רגולטורים. במקרה וקיימת יתרת זכות, הנכם מתבקשים לבצע משיכה באמצעות חשבונכם בחברה, ואנו נזכה אותה במלוא הסכום.
“אנו מחויבים באופן מלא להחזיר לכל הזכאים את כספם. תודה על הבנה ועל כך שבחרתם לעבוד עמנו. היה ובעתיד נהיה בעמדה שתתיר לנו להציע שירותים באזורכם, נשמח לקבל אותכם בחזרה כלקוחותינו.”
החברה נוסדה על ידי יחזקאל, אורן וליאור שבת. בעוד שפעילות החברה היא בעיקר בינלאומית, משרדי הבית שלה מצויים בתובל 38 ברמת גן. שינויי הרגולציה, והתערבות הרגולטורים ברחבי העולם, השיתו לא מעט צרות על בעלי השליטה של החברה, אשר בעברה הייתה הספונסר של קבוצת הכדורגל ליברפול, ופועלת בכ-100 מדינות שונות.
על החברה הוטל קנס של 11 מיליון דולר, על ידי בית המשפט הפדרלי בארה”ב, וזאת מבלי שהחברה הודתה באשמה, לפיה קיבלה לקוחות אמריקאים בניגוד לחוק המקומי. התערבותה של הרשות לניירות ערך בישראל בחקירה, סייע לבית המשפט הפדרלי להוציא צו לקנס כספי אישי נגד בעל השליטה אורן שבת. שבת נדרש לשלם באופן אישי 9 מיליון דולר, בגין העובדה כי פעילותה של החברה איפשרה ללקוחות בארה”ב לסחור בניגוד לחוק באופציות בינאריות, בעוד הרשויות המקומיות לא נתנו את אישורן לניהול הזירה.
הצו, שהוצא בפברואר 2016, קבע כי על שבת לשלם באופן אישי פיצוי של 7.1 מיליון דולר ללקוחות הנפגעים, בנוסף לקנס של 2 מיליון דולר למדינה. הצו גם אסר על המשך הפעילות של הזירה בארה”ב. גם הרגולטור בקפריסין השית על החברה קנס של 350 אלף יורו, בינואר 2016. יש להניח כי גם הכתבות השונות בעיתונות הכלכלית העולמית, שאינן משבחות את התעשייה, בלשון המעטה, הובילו את בעלי השליטה להחליט על הפסקת הפעילות.
אופציות בינאריות הן מכשיר הימורים, שבאמצעותו יכולים הלקוחות בזירות המסחר להפסיד או להרוויח סכום גדול, בהתאם לשינוי קצר הטווח במחירי נכסים פיננסיים. למשל, המשקיע מהמר כי בשעה 17:00 מחיר מניית גוגל יהיה 719 דולר, כאשר כרגע היא נסחרת במחיר 718. אם המחיר נסגר מעל 719 דולר בשעה הקבועה – המשקיע הרוויח 70% על השקעתו, ואם היה מתחת – הוא הפסיד את כל כספו.
תעשייה זו נחשפה בשנה האחרונה בכמה כתבות עיתונאיות, שתיארו כיצד מצליחים משווקי החברות “לעקוץ” ולהוציא במרמה כספים מאנשים תמימים, בעיקר בחו”ל.
כתבות קשורות
- מה יש לרשות ניירות ערך נגד אופציות בינאריות? | אורי תומר
לפני כשבוע נערך בכנסת דיון, אותו יזמה ח”כ קארין אלהרר (יש עתיד), יו”ר הוועדה לביקורת המדינה, ובו הופיע גם יו”ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, שמנסה למגר את התופעה באמצעות שינוי החוק.
אחד מהנוכחים בדיון היה אדם נוג’ידאת, ערבי ישראלי שסיפק לנוכחים עדות ממקור ראשון על הנעשה מאחורי הקלעים בענף האופציות הבינאריות בישראל. מבלי לחשוף את שם החברה בה עבד, סיפר נוג’ידאת כי “אף לקוח לא מרוויח, אנחנו מוכרים חלומות לאנשים. הבוס שלי התגאה בכך שאנחנו דופקים חצי מיליארד מוסלמים בעולם. הבנתי שהחברה עושה כל שביכולתה בשביל לגנוב כסף.”
Leave a Reply